Planten-erin,-tegels-eruit-voor-klimaatbestendige-leefomgeving

Planten erin, tegels eruit voor klimaatbestendige leefomgeving

Zaltbommel, 17 juni 2019 – Lokale overheden en waterschappen hebben steeds vaker te maken met dilemma’s op het gebied van een klimaatbestendige leefomgeving. Dit komt mede door nieuwbouwwoningen, die steeds groter worden met relatief weinig tuinoppervlakte. Dit blijkt uit onderzoek van Regiocontainer.nl, dat data van 5.000 te koop en te huur staande tussenwoningen van grote vastgoedplatformen voor consumenten analyseerde.

Perceel kleiner, woonoppervlakte groter

Sinds 1950 is de gemiddelde perceeloppervlakte van tussenwoningen constant aan het dalen. De oppervlakte daalt gemiddeld 5,6% per decennium. Het perceel van een tussenwoning is anno 2019 gemiddeld 131,7m² groot. In de jaren ’50 was de gemiddelde oppervlakte nog 187,3m². De sterkste daling vond plaats in de zestiger jaren. Toen was een perceel gemiddeld 11,3% kleiner dan in de tien jaar ervoor. Ook in het huidige decennium daalde de oppervlakte van een gemiddeld perceel van een tussenwoning flink ten opzichte van het vorige decennium: 7,4%.

Waar percelen kleiner worden, stijgt de gemiddelde woonoppervlakte van een tussenwoning ieder decennium met 3,5%. Sinds de jaren ’50 is de woonoppervlakte met 21,1% gestegen. In de jaren ’70 was de stijging het grootst. Woningen hadden toen gemiddeld 11,3% meer oppervlakte dan in het decennium daarvoor. Tussenwoningen die gebouwd zijn sinds 2010 zijn juist weer 7% kleiner dan woningen met een bouwjaar tussen 2000 en 2009.

Tegels eruit, planten erin

De gemiddelde perceeloppervlakte daalt, dus percelen worden kleiner. De woonoppervlakte laat daarentegen een stijging zien. Met andere woorden: Nederland wordt steeds verder volgebouwd. Dit heeft ook gevolgen voor het klimaat. Lokale overheden en waterschappen proberen maatregelen te nemen om de (lokale) leefomgeving in te richten op zaken als wateroverlast en hittestress.

Zo worden er momenteel subsidies aangeboden voor klimaatbestendige initiatieven. Hiervan is het ‘tegels eruit, planten erin’ initiatief een goed voorbeeld. Betegelde tuinen zijn minder goed bestand tegen klimaatverandering dan een groene tuin die groeit en bloeit. Zo is de afwatering van een ‘groene’ tuin beter en bieden planten, boompjes en struiken ook verkoeling bij hitte. Steeds meer gemeenten proberen door dit soort gesubsidieerde initiatieven de verstening van tuinen tegen te gaan.

Bekijk alle resultaten op de onderzoekspagina van Regiocontainer.nl.